מה עושים כשהילד לא מפסיק לבכות?
כשהגננת אומרת שיש לו קוצים בטוסיק?
כשהוא לא רוצה להקשיב?
אפשר לקחת את הילד לאבחון, לפסיכולוג ואפילו לשקול טיפול תרופתי.
אבל ברוב המקרים, מי שיכול לחולל את השינוי הוא… אתם!
יש לכם שליטה על ההתנהגות של הילד יותר ממה שאתם חושבים. באמצעות איתור הקושי ההתנהגותי והדרכת הורים אישית, נחזק את הסמכות ההורית ונלמד איך לעצב את ההתנהגות הרצויה.
מאיפה נובע הקושי ההתנהגותי?
הסיבות לקשיים ההתנהגותיים רבות ומגוונות. זו יכולה להיות תחושת כישלון, רצון למשוך תשומת לב או לבחון גבולות. לעיתים, הקושי הרגשי יכול לנבוע מלקות למידה שלא טופלה בזמן, וצברה מטענים רגשיים: לקויות למידה עלולות לפתח בקרב הילד תחושה שהוא "לא שווה כלום", היוצרת דימוי עצמי נמוך. במקרה כזה הדרך של הילד לשדר מצוקה היא "לשבור את הכלים" (או את הצעצועים)…
איך מתמודדים?
בחלק גדול מהמקרים, עוד לפני שמגיעים להתנהגות של הילד, כדאי תחילה להקדיש מחשבה להתנהגות שלנו. היא זו שמובילה בסופו של דבר לתגובה שלו.
הנה דוגמא: כאשר הילד מתחיל לבכות, הנטייה הטבעית שלנו היא פשוט להפסיק את הבכי – בלי לפתור את הבעיה. לכן אנחנו מעניקים לילד במה בכל פעם שהוא בוכה: כועסים, מענישים ולבסוף נכנעים לדרישותיו. בכך אנחנו רק מוסיפים שמן למדורת הדמעות וגם אם הבכי בסופו של דבר ייפסק… הסבב הבא הוא רק עניין של זמן.
אז מה עושים? ראשית מבינים מה הסיבה לבכי: האם כי הילד לא קיבל את מבוקשו? כי הוא חש שאינו רצוי? כי חווה אכזבה? בהתאם לסיבה בוחרים את התגובה, כשהעיקרון המנחה הוא לא לתת לבכי במה שרק תנציח אותו מצד אחד, ולהעניק חיזוקים חיוביים על ההתנהגות הרצויה מהצד השני.
ייעוץ והדרכות הורים: מאיפה מתחילים?
עיצוב התנהגות באמצעות ייעוץ והכוונת הורים מתחיל בפגישה עמכם, שבמהלכה נאתר את הסיבות הגורמות לקושי ההתנהגותי. איתור הקושי יתבצע באמצעות שיחה עמכם, בה אבין את הדינאמיקה המשפחתית. בחלק מהמקרים נשתמש גם בפענוח ציורים של הילד כדי להבין בצורה טובה יותר את מצבו הנפשי: איך הוא רואה את עצמו מול הסביבה? האם הוא מוחצן או ביישן? מהו מצבו הרגשי?
בעקבות זיהוי הקושי נבנה דרכי פעולה מותאמות אישית לסיטואציה ודרכים ליישומן על ידכם. כדי שהדרכת ההורים האישית תאפשר לכם ללמוד איך לשנות את תגובותיכם, ולעצב את ההתנהגות הרצויה אצל ילדכם.
"אין ילד רע, יש ילד שרע לו"… יאנוש קורצ'אק
מהו הקושי התנהגותי של ילדכם, ואיך אפשר להתמודד עמו בצורה יעילה?
אני כאן כדי לסייע לכם למצוא את התשובה